Voordelen en Nadelen van Statische en Zelfklevende Raamstickers

Raamstickers zijn een fantastische manier om je huis, kantoor of winkelruimte op te fleuren en een persoonlijk tintje toe te voegen. Ze zijn niet alleen decoratief maar ook functioneel. Raamstickers zijn er in verschillende soorten en stijlen, maar twee van de meest populaire zijn statische raamstickers en zelfklevende raamstickers. In dit blogbericht zullen we verkennen waarom raamstickers zo leuk zijn en de voordelen en nadelen van beide typen.

Raamstickers zijn leuk om verschillende redenen. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

 • Creatieve Expressie: Sickers bieden een geweldige manier om je creativiteit te uiten. Onze ontwerpen geven je de vrijheid om je eigen ruimte te personaliseren.
 • Seizoen- en Feestdecoratie: Stickers zijn ideaal voor seizoensgebonden decoratie. Of het nu Kerstmis, Halloween, Pasen of de zomer is, er zijn raamstickers voor elke gelegenheid. Ze kunnen je huis snel transformeren in de gewenste feeststemming.
 • Privacy en Zonwering: Stickers kunnen dienen als een vorm van privacy en zonwering. Ondoorzichtige stickers voorkomen nieuwsgierige blikken van buitenaf, terwijl zonwerende raamstickers helpen de hitte en schadelijke UV-stralen buiten te houden.
 • Makkelijk te Verwijderen en Vervangen: Een groot voordeel van deze stickers is dat ze eenvoudig te verwijderen en te vervangen zijn. Dit maakt het gemakkelijk om je decor te veranderen wanneer je maar wilt.
 • Betaalbaar: Stickers zijn doorgaans betaalbaar en bieden een kosteneffectieve manier om je ruimte te decoreren en aan te passen.

Nu je weet waarom raamstickers zo ontzettend leuk zijn, laten we eens kijken naar de twee meest voorkomende soorten raamstickers: statische raamstickers en zelfklevende raamstickers.

Statische Raamstickers

Statische raamstickers zijn gemaakt van een speciaal soort materiaal dat aan glas hecht zonder lijm. Ze zijn vaak herbruikbaar en kunnen gemakkelijk worden verplaatst en opnieuw aangebracht. Hier zijn enkele voordelen en nadelen van statische raamstickers:

Voordelen van Statische Stickers:

 • Herbruikbaar: Statische raamstickers kunnen keer op keer worden hergebruikt zonder dat de kleefkracht vermindert.
 • Geen Lijmresten: Omdat ze geen lijm bevatten, laten statische raamstickers geen plakkerige resten achter op je ramen wanneer je ze verwijdert.
 • Eenvoudig aan te brengen: Ze zijn gemakkelijk aan te brengen en te verplaatsen, wat handig is als je de indeling van je ruimte wilt veranderen.
 • Ideaal voor Tijdelijke Decoratie: Statische raamstickers zijn perfect voor tijdelijke decoratie, zoals feestdagen en seizoensgebonden thema’s.

Nadelen van Statische Stickers:

 • Minder Duurzaam: Statische raamstickers zijn meestal minder duurzaam dan zelfklevende varianten en kunnen gemakkelijker beschadigd raken.
 • Beperkte Grootte en Complexiteit: Grote en complexe ontwerpen zijn moeilijker te realiseren met statische raamstickers vanwege de beperkte hechting.

Bekijk al onze statische raamstickers

Zelfklevende Stickers

Zelfklevende raamstickers zijn voorzien van een kleeflaag die zorgt voor een stevige hechting aan het glas. Ze komen in verschillende materialen, van transparant vinyl tot ondoorzichtige opties. Hier zijn de voordelen en nadelen van zelfklevende raamstickers:

Voordelen van Zelfklevende Stickers:

 • Duurzaamheid: Zelfklevende raamstickers zijn over het algemeen duurzamer dan statische raamstickers en kunnen langer meegaan.
 • Geschikt voor Grote Ontwerpen: Ze zijn geschikt voor zowel kleine als grote ontwerpen, waardoor je meer ontwerpvrijheid hebt.
 • Weerbestendig: Sommige zelfklevende raamstickers zijn weerbestendig en kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt.
 • Langdurige Decoratie: Ze zijn ideaal als je van plan bent om langdurige decoratie aan te brengen, zoals bedrijfslogo’s of permanente decoratie in je huis.

Nadelen van Zelfklevende Stickers:

 • Moeilijker te Verwijderen: Zelfklevende raamstickers kunnen lastiger zijn om te verwijderen, vooral als ze al lange tijd zijn aangebracht.
 • Lijmresten: Bij het verwijderen kunnen ze lijmresten achterlaten op het glas, die grondig moeten worden gereinigd.
 • Minder Geschikt voor Tijdelijke Decoratie: Als je van plan bent om je raamdecoratie vaak te veranderen, zijn zelfklevende raamstickers wellicht minder geschikt.

Bekijk al onze stickers

In conclusie zijn raamstickers een geweldige manier om je ruimte te personaliseren en te decoreren. Ze bieden tal van voordelen, zoals creatieve expressie, privacy, en seizoensgebonden decoratie. De keuze tussen statische en zelfklevende raamstickers hangt af van je persoonlijke voorkeuren en het beoogde gebruik. Statische raamstickers zijn geweldig voor tijdelijke decoratie en flexibiliteit, terwijl zelfklevende raamstickers duurzamer zijn en geschikter voor langdurige decoratie. Wat je ook k

iest, raamstickers zijn een leuke en veelzijdige manier om je ruimte op te fleuren. Dus ga aan de slag en geef je ramen een nieuw leven met deze fantastische decoratieve optie!

Hoe Plak Je Een Sticker? Tips Voor Het Aanbrengen van Raamstickers

Nu je je langverwachte raamstickers hebt ontvangen en klaar bent om aan de slag te gaan, is het belangrijk om te weten hoe je deze decoratieve elementen het beste kunt aanbrengen. Hoewel het geen rocket science is, zijn er een paar belangrijke dingen om in gedachten te houden om ervoor te zorgen dat je raamstickers er geweldig uitzien en goed blijven zitten. Hier is een plakinstructie voor zowel vinylstickers als statisch hechtende stickers.

Plakinstructie Vinylstickers:

Vinylstickers zijn geweldig vanwege hun duurzaamheid en veelzijdigheid. Hier is hoe je ze op de juiste manier aanbrengt:

Stap 1: Voorbereiding van de Ondergrond
 • Zorg ervoor dat de ondergrond waarop je de sticker wilt aanbrengen, schoon, droog en glad is. Dit geldt voor gladde deuren, muren, glas, tegels en plastic oppervlakken.
 • Als de deur of muur recentelijk is geverfd, wacht dan minstens 2 weken voordat je de sticker aanbrengt. Dit geeft de verf de tijd om volledig te drogen. Houd er rekening mee dat stickers mogelijk niet goed hechten op kalkverf.
Stap 2: Het Stickerontwerp
 • De sticker bestaat uit drie lagen: het rugvel (achtervel), de sticker zelf en de semitransparante applicatiefolie.
Stap 3: Aanbrengen van de Sticker
 • Plaats de sticker op een glad oppervlak en wrijf stevig over de applicatiefolie waar de sticker zich bevindt. Dit zorgt ervoor dat de sticker goed aan de applicatiefolie blijft plakken.
 • Bevestig de folie met een stukje schilderstape aan de bovenkant van de sticker, zodat deze als een scharnier fungeert.
 • Vouw de folie over het scharnier en verwijder voorzichtig het rugvel tot aan het scharnier. Hierdoor komt de sticker vrij aan de achterkant.
 • Plak de sticker nog niet vast, maar plaats hem voorzichtig op de gewenste positie. Zorg ervoor dat de sticker niet op de ondergrond valt. Gebruik je hand, een doek of een bankpas om de sticker stevig aan te drukken. Begin in het midden en werk naar beneden. Vervolgens strijk je vanuit het midden naar links en rechts.
 • Verwijder de tape gelijkmatig.
 • Verwijder de applicatiefolie van de sticker en let goed op dat de letters niet mee loskomen met de folie. Als dat toch gebeurt, plak de folie dan voorzichtig een stukje terug en wrijf de sticker nogmaals stevig aan. Laat de sticker eventueel enige tijd zitten om de lijm goed te laten hechten.
Stap 4: Eventuele Luchtbelletjes
 • Eventuele luchtbelletjes kun je voorzichtig doorprikken met een speld en wegwrijven.
Stap 5: Schoonhouden
 • Schoonmaken is eenvoudig. Je kunt de sticker gewoon met een sopje afnemen (gebruik geen schuursponsje en wees voorzichtig bij kleine puntjes en hoekjes van de sticker) en vervolgens afdrogen.

Plakinstructie Statisch Hechtende Stickers:

Statisch hechtende stickers zijn ideaal voor hergebruik op gladde oppervlakken zoals ramen. Volg deze stappen voor het beste resultaat:

 • Zorg ervoor dat het raam schoon en vetvrij is voor het beste hechting.
 • Je kunt de stickers rechtstreeks van het witte vel halen en op het raam plakken.
 • Na gebruik kun je de stickers terugplaatsen op het witte vel. Als je het vel niet meer hebt, kun je geplastificeerd vel of een zeer gladde insteekhoes gebruiken (de stickers plakken op elk glad plastic).
 • Als de stickers na herhaaldelijk gebruik niet meer goed hechten, maak ze dan schoon in water met afwasmiddel en laat ze op een schone ondergrond drogen. Ze zullen weer als nieuw plakken.

Let op:

Wees voorzichtig bij het aanbrengen en verwijderen van de sticker om eventuele beschadigingen te voorkomen. De verantwoordelijkheid voor eventuele schade voor, tijdens en na het aanbrengen van de sticker ligt bij de gebruiker. Hetzelfde geldt voor eventuele schade die kan optreden bij het verwijderen van de sticker.

Nu je weet hoe je je raamstickers kunt aanbrengen en onderhouden, kun je met vertrouwen je creatieve decoratieprojecten uitvoeren. Veel plezier met het personaliseren van je ruimte met deze leuke en veelzijdige decoratieve elementen!

Ook leuk om te lezen